Burun estetiği olarak adlandırılmakla beraber bu ameliyat hem estetik hem de sağlık açısından önemli bir yere sahiptir. Bölgedeki şekil bozukluğu ya da yapısal bozukluğun giderilmesiyle hasta daha sağlıklı bir şekilde nefes alabilir ve istediği görünüme ulaşabilir. Ameliyat sonrası beklenen sonuca ulaşılması 6-12 ay arası bir süre gerekir. Operasyon genellikle 1-2 saat sürmektedir. Kapalı ya da açık teknikle yapılabilir. Genel anestezi altında operasyon gerçekleştirilir. Ameliyat bitiminde burnun iç kısmına silikon tamponlar yerleştirilir. İç tamponlar 3-5 gün içerisinde yapılan kontrollerde doktor tarafından çıkartılır. Çıkartılana kadar sigara tüketilmemeli ve günde her 2-3 saatte bir doktorun reçete etmiş olduğu ilaçlarla burun içi temizlenmelidir. Ameliyat sonrası burnun üstüne yerleştirilen dış alçı 10-12 gün boyunca kendisi düşene kadar çıkartılmaz ve kendisi düşene kadar su ile temasından kaçınılmalıdır. Ameliyat sonrası 1-2 gün oluşabilecek şişlik ve morluklar için buz uygulaması yapılmaktadır.
Karın bölgesinde oluşan fazla yağlanma, deri fazlalığı ve sarkıklık olan bireyler için uygulanan estetik ameliyatlardan birisidir. Özellikle hamilelik sonrası dönemde oluşan karındaki sarkıklık ve gevşeklik bu cerrahi yöntemle giderilir. Genellikle sezeryan hattından göbek deliği bölgesine kadar olan kısımdaki sarkık ve çatlamış olan deri alınır. Göbek deliği de uygun pozisyonuna tekrar getirilir. Bu işlem genel anestezi altında 3-4 saat sürede tamamlanır. 1-2 gün hastane yatışından sonra hasta taburcu edilir ve doktorun reçete etmiş olduğu ilaçları 2 hafta süreyle kullanır. 4-6 hafta özel korse kullanımı vardır. Bu korseyle ameliyattan sonra istenilen forma ulaşmaya yardımcı olur. Hasta normal hayatına 7-10 gün içerisinde dönüş yapabilir. Ameliyattan sonra hastanın diyetine dikkat etmesiyle süreç korunur ancak eski alışkanlıkların devamı ya da tekrar geçirilen gebelik vücudu yine eskisi gibi etkileyebilir. Bu ameliyatı olmak isteyen hastaların ameliyattan 1 hafta öncesinde ve sonrasında iyileşme sürecinde sigara tüketmemesi tavsiye edilmektedir. Sigara içen hastalarda iyileşme yavaştır ve enfeksiyon riski yükselmektedir.
Jinekomasti erkeklerde iyi huylu meme büyümesi olarak tanımlanır. Genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar. Bu durum östrojen ve testosteron hormonlarının düzensizliğinden ortaya çıkar. Gerekli hormon testleri ve radyolojik görüntüleme sonrası jinekomasti çıkan hastalarda bu işlem yapılır. Cerrahi ve liposakşın olarak iki yöntemi vardır. Yapılacak yöntem ultrason sonucu ve muayene sonrasında belirlenir. Genel anestezi altında yapılır. Ameliyat 1-2 saat sürer. Bir gün hastanede kalış süresi vardır ve hasta sonrasında taburcu olabilir. 4-6 hafta özel korse kullanımı vardır. 2-3hafta hastanın kendini zorlayacak hareket spor ve işlerden kaçınması gerekmektedir. Bazı hastalarda tekrar etme olasılığı da vardır.
Çeşitli nedenlerle sarkmış olan deri fazlalığının alınarak gerilmesi işlemidir. Mide küçültme ameliyatı sonrası fazla kilo kaybı ve hızlı kilo alıp verme sebepleri arasındadır. Ameliyat gerektiği takdirde liposakşın ile desteklenebilir. Kesi izleri kasıklardan başlayıp diz iç kısmına kadar devam eder. Ortalama 2-3 saat ameliyat süresi vardır. Genel anestezi altında yapılır. Hasta bir gün hastanede yatış yapar ve yapılan kontrollerden sonra taburcu olabilir. 4-6 hafta özel korse kullanımı vardır. Bu ameliyattan sonra hareketlere dikkat etmek çok önemlidir. İlk iki hafta gün içerisinde 15-20 dakika yürüyüş yapılabilir. Spor yapmak için iki ay geçmesi gerekmektedir. Enfeksiyon oluşmaması için kişisel temizliğe dikkat edilmelidir. Ameliyattan sonra doktorun yazmış olduğu reçetedeki ilaçlar düzenli şekilde kullanılmalıdır.
Birçok sebebe bağlı olarak kol sarkmasında yapılan uygulamadır. Gevşemiş ve sarkmış deri hastada estetik açıdan rahatsızlık uyandırabilir. Bu ameliyata karar veren hastalar için doktor muayenesinden sonra gerekli ölçüm ve çizimler yapıldıktan sonra ameliyata başlanır. Ameliyat 2-3 saat sürer. Genel anestezi altında yapılır. Bir günlük hastane yatışından sonra gerekli kontroller yapılarak hasta taburcu olur. 4-6 hafta özel korse kullanılır. 2 ay boyunca hasta ağır işlerden ve hareketlerden kaçınmalıdır. Dikkat edilmediği takdirde dikişlerde açılma olabilir. Kol germe ameliyatı liposakşınla da desteklenebilir kombine vaka olarak planlanabilir.
Hasta estetik açıdan ya da sağlık açısından gerekli duyduğu takdirde bu operasyonu olabilir. Bu ameliyatlar hasta ihtiyacına göre kendi içinde ayrılır. Meme dikleştirme, meme küçültme, meme büyütme, meme toparlatma, meme implantı, meme boşaltımı sonrası implant ile tekrar meme oluşturma vb. gibi. Meme büyütme ameliyatı implant ile ya da yağ enjeksiyonu ile yapılabilir. Ameliyat öncesi doktorun yapacağı ölçümler sonrası hastanın vücudunda çizimler yapılır ve yöntem belirlenerek operasyona başlanır. Kas altı olarak yapılan planlamaya göre implantlar yerleştirilir ya da hastanın kendi vücut yağından liposakşın yardımıyla alınarak meme büyütme işlemi yapılır. Kas altı implant işleminde kesi izleri meme altında bulunur. Bu ameliyat meme dokusu az ve sarkması mevcut hastalarda dikleştirme işlemiyle beraber yapılmaktadır. Hastanın istediği ve vücut ölçüsüne göre implant seçilir. Genellikle Motiva ya da Mentor markaları (FDA onaylı) kullanılır. Hasta 1-2 gün hastanede kaldıktan sonra taburcu edilir. 1 hafta içerisinde hasta normal yaşamına dönebilir. Kas altı yapıldığı için memede batma ya da ağrılar sürecin normal bir parçasıdır. 4-6 hafta özel korse kullanımı vardır. Bu sürede spor sütyenleriyle değişimli olarak kullanılarak dokuya istenen şekil verilebilir. Gebelik ve hızlı kilo alıp vermeye bağlı olarak sarkmış ve dokusu azalmış meme için dikleştirme toparlama ameliyatı yapılabilir. Bazı durumlarda implant ile desteklenir. Dikleştirme ameliyatında hastanın vücut ölçümleri yapıldıktan sonra çizimleri yapılarak ameliyat planlaması oluşturulur. Ters T şeklinde kesi izleri olur. Meme küçültme ameliyatı aslında sağlık açısından çok önemlidir. Büyük meme, omurga rahatsızlıklarına ve kamburluğa sebep olmaktadır. Bu ameliyat hem sağlık hem de estetik gerekçeyle yaptırılabilir. Ters T şeklindeki izlerin dışında meme ucunda da küçültmeye bağlı olarak yuvarlak şekilde kesi izi olur. Yeni boyuta göre meme ucu yeniden yerleştirilir. Bu ameliyatlardan sonra 6-8 hafta ağır iş ve spor yapılmaması önerilmektedir. Kanser tedavisi sonrasında meme dokusu alınan hastalara daha sonra implant takılarak meme büyütme işlemi yapılabilir.
Kepçe kulak yaygın görülen bir şekil bozukluğu türüdür. Genellikle kulak bölgesindeki kıkırdakların gevşekliğinden ya da kulak kıvrımlarının yetersizliğinden kaynaklanır. Genellikle her iki kulakta görülür ancak bazen tek taraflı da olabilir. Lokal anestezi ya da genel anestezi altında olabilir. İşlem süresi 1 saattir. Yapılan işlem hastanede kalmayı gerektirmez. Ameliyat sonrası hasta 4-6 hafta kulak bandı takılır. İşlemden 3 gün sonra hasta banyo yapabilir. Hasta normal yaşamına hemen dönebilir. İyileşme süreci 1-2 hafta içerisinde tamamlanır. Duymayı etkileyecek bir operasyon değildir.
Doğum ve emzirme süreciyle beraber vücut birçok fiziksel değişime uğrar. Vücutta oluşan sarkma, gevşeme, bölgesel yağlanma vb. değişiklikleri düzeltmek için yapılan cerrahi girişimler mommy makeover olarak adlandırılır. Meme dokusunun azalması ve sarkması durumunda toparlama dikleştirme işlemi ve implantla büyütme yapılır. Karındaki sarkmalar ve yağlanma için de karın germe ameliyatıyla beraber liposakşın yapılabilir. Ameliyat yaklaşık 4-5 saat sürmektedir. 2 gün hastanede yatış vardır. Operasyon sonrası iyileşme için zaman gerekir. Hasta ilk aşamada uzun ve ağır işlerden kaçınmalıdır. Komplikasyon riskini arttırmamak için hasta sigara ve alkol tüketimini bu süreçte bırakmalıdır. 4-6 hafta özel korse kullanımı vardır. Ameliyat izlerinin tamamen geçmesi 6 ayı bulabilir. Bazen bu süreç 1-2 seneyi bulabilir. Bakım faktörleri, genetik durumlar ameliyat izlerini etkiler.
Daha dolgun ve şekilli bir popo görüntüsü oluşturmaya yarayan estetik bir operasyondur. Bu işlemde vucüdun belli bölgelerinden alınan yağ dokusu popoya enjekte edilir. Alınan yağlar karın sırt veya bacak bölgesinden olabilir. Vücut yağı bulunmayan hastalarda işlem popo implantı ile yapılabilir. Yağ enjeksiyonu ile yaptırmak isteyen hastaların vücudunda yeteri kadar yağ dokusu olması gerekmektedir. İşlem genel anestezi altında yapılır. Yağ alma işlemi liposakşın yöntemiyle yapılır. Ameliyat süresi yaklaşık 3-4 saattir. Hastanın 2 gün hastane yatışı vardır. Ameliyat sonrası hastanın poposunun üstüne oturmaması gerekir. Uyurken de yan yatmalı ya da sırt üstü yatmalıdır. Bu işlemde hastanın kendi yağ dokusu enjekte edildiği için vücut tarafından emilebilir. Ancak bu %20-30’u geçmez. Ameliyatta sonra şekillendirmeyi sağlamak için hastanın bir süre popo destekleyici yastık kullanması gerekmektedir. 4-6 hafta özellikli korse kullanımı vardır. Hasta 2 hafta içerisinde normal yaşamına dönebilir.
Liposakşın yöntemiyle alınan yağlar tekrar vücudun farklı bölgelerine enjekte edilebilir. Bu işlemler yüze, memeye, genital bölgelere ve popoya yapılabilir ya da sixpack görünümü sağlanabilir. Yüze yapılan işlem kök hücre tedavisi gibi olup dolgu işlemiyle karıştırılmamalıdır. Yüze yağ enjeksiyonunda amaç cilt kalitesini arttırmak ve canlılık oluşturmaktır. Meme ve popoya enjekte edilen yağlar büyütme toparlama işlemi olarak değerlendirilebilir. Ayrıca penis büyütme işleminde de kullanılan yöntemlerden biridir. Kadın genital bölgeye de enjekte edilerek labioplasti ve vajinaplasti işlemleriyle desteklenir.
Günümüzde kadınlar kadar erkeklerin de tercih ettiği operasyonlardan birisidir. Yaş alma ve genetik faktörlerle sarkan ve elastiğini kaybeden cilt yüz germe boyun germe işlemleriyle gençleşir ve daha sağlıklı dinç bir görünüm sağlar. Ameliyat olmadan yapılan yüz germe işlemlerinin kalıcılık süresi kısadır. Kişi işlemleri tekrar etmek zorunda kalabilir ya da bir sonuç alamayabilir. Ameliyat genel anestezi altında yapılmaktadır. Sarkmış deri alınarak germe işlemi yapılır. Yüz germe işleminde kesi izleri kulak arkasına, boyun germede ise çene altına gizlenerek yüz üstünde herhangi bir iz kalmadan işlem yapılır. Bu ameliyatta en önemli faktör hastanın iyileşme sırasında kesinlikle sigara içmemesidir. Sigara içen hastalarda iyileşme süresi uzar ve enfeksiyon riski artarak ciltte nekroza kadar gidecek hasar verebilir. 1-2 gün hastane yatışından sonra 4-6 hafta özel korse kullanımı ameliyat sonrası en önemli süreçlerden birisidir. İlk birkaç hafta ciltte morluk ve ödemlere bağlı şişlikler oluşacaktır. Şişlik ve ödem oluşumunun azaltılması için ameliyattan sonra 2 gün yüzle tam temas etmeden yarım saat arayla buz uygulaması gerekmektedir. Kesin sonuçların elde edilmesi 3-6 ayı bulabilmektedir. Bu işlemin kalıcılığı kişinin genetik faktörüne ve yaşına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Yüz germe ile beraber alın germe ve temporal kaş kaldırma işlemleri de yapılabilir. Bu işlemlerin de kesi hattı saç derisine gizlenir. Jawline yapılarak hastanın çene hattı keskinleşir. Çene implantı ve yağ enjeksiyonuyla çene ucu düzeltilir. Bişektomiyle beraber yanaklarda incelme sağlanabilir. Hastaların tam anlamıyla istediği sonuca ulaşması için yapılacak işlemlerin tek ameliyatta kombine edilmesi memnuniyeti arttırır.
Yaş ilerlemesi ve yer çekimi etkisiyle ciltte sarkmalar meydana gelebilir. Bu süreçlerle beraber göz altı torbalanması, göz kapağı düşüklüğü, kırışıklıklar, yorgun yüz ifadesi vb. ortaya çıkabilir. Ya da kişi bakışlarının estetik açıdan badem göz, cat eyes, fox eyes gibi görünmesini isteyebilir. Yine bu ameliyatı olmak isteyen hastalar sigara kullanmayı iyileşme sürecinde bırakmalıdır. Üst göz kapağı estetiği lokal anestezi altında steril bir ortamda yapılabilir. Lokal işlem sonrası hastanın enfeksiyon oluşmasına karşı kullanacağı ilaçlar reçete edildikten sonra normal hayatına dönebilir. Ancak güneşten kendisini korumalıdır. Alın germe ve temporal lift ile yapıldığı zaman daha estetik sonuçlar elde edilmektedir. Üst göz kapağı ameliyatı başka işlemlerle kombine edildiğinde genel anestezi altında yapılmaktadır. 4-6 hafta süre içerisinde tam iyileşme gerçekleşmektedir.
Kilo problemi olmayan ancak bölgesel zayıflama yöntemleriyle giderilemeyen yağlanması olan hastalara fazla yağ dokusunun alınması için önerilen cerrahi yöntem liposakşındır. Daha çok karın, basen, sırt ve bacak bölgelerinde uygulanır. En çok tercih edilen estetik operasyonlardan birisidir. Genel anestezi altında kesi bölgesi olmadan 1-2 mmlik kesilerden kanül yardımıyla yağların vakumlanması işlemidir. Ameliyat süresi işlem yapılacak bölgelere göre değişkenlik gösterir. 1 gün hastanede yatış vardır. İşlem yapılan bölgelere özel 4-6 hafta korse kullanımı vardır. Bu ameliyat sonrası şekillendirme yapmak için kullanılan korsenin sıkı bir şekilde baskı yapması gerekmektedir. Hasta kısa süre içerisinde iyileşme sürecini tamamlar. İşlem sonrası vücutta kalan kararsız yağların tekrar yağa dönüşmemesi için ameliyattan sonraki 3 ay çok önemlidir. Hasta diyetinde protein ve sebze ağırlıklı beslenmeli, şeker ve karbonhidratı olabildiğince azaltmalıdır. Yağlanması ve sarkması olan hastalarda karın germe işlemiyle desteklenebilir. Bazen de yağ dokusu alındıktan sonra hastada sarkma olursa sonrasında yine germe işlemi yapılabilir. Liposakşında hastanenın muayenesinden sonra çeşitli yöntemler önerilir. Genellikle vaser liposakşın tercih edilir. Eğer hasta uygunsa j plazma cihazıyla liposakşın işlemi yapılarak sarkmanın da önüne geçebilir. En iyi teknik doktor muayenesinden sonra belirlenir.